Historia czekolady rozpoczyna się w Ameryce Środkowej ok 1900 r pne. Aztekowie wierzyli, że nasiona kakao były darem Quetzalcoatl, boga mądrości, a nasiona były warte tak dużo, że używano ich jako waluty. Początkowo czekolada była tylko napojem, gorzkim, pienistym płynem, zmieszanym z przyprawami, winem lub z puree z kukurydzy ! Wierzono, że jest afrodyzjakiem.
Przybyła do Europy w XVI wieku, dodano do niej cukier i stała się popularna dosłownie wszędzie, najpierw wśród klas rządzących, a następnie wśród zwykłych ludzi. W XX wieku, czekolada była uważana za pokarm i była obecna w racjach żywnościowych żołnierzy armii Stanów Zjednoczonych podczas wojny.
Poniżej propozycje wycieczkowe dla smakoszy czekolady. Większość miejsc zawróci w głowie niejednemu czekoladoholikowi.
Jeśli marzycie o wizycie w prawdziwej fabryce czekolady, to Maison Cailler jest strzałem w dziesiątkę. Dom jednej z najstarszych marek szwajcarskiej czekolady w miejscowości Broc, gdzie François-Louis Cailler produkował tę cudowną słodycz w XIX w, otwiera swoje podwoje dla każdego. Cailler spróbował czekolady we Włoszech i tak się zachwycił, że w 1819 r otworzył pierwszą fabrykę w poliżu Vevey a potem następne, także tutaj w Broc. Dzisiaj jest tutaj i fabryka i muzeum. Można zobaczyć, jak wytwarzana jest słynna czekolada, a następnie można pobudzić swoje zmysły czekoladowymi próbkami w sali degustacyjnej (jesz ile chcesz). Podróż zaczyna się w kraju Azteków, gdzie kultywowano obrzędy kakaowe, następnie idziemy przez Hiszpanię i Francję a kończymy na współczesnych szwajcarskich innowacjach czekoladowych. Można tutaj dotknąć palonych ziaren kakao i poczuć zapach świeżej czekolady. Można też stworzyć swój własny wyrób i zabrać go do domu. Musicie sobie zaplanować pobyt tutaj na około 1,5 godziny. Coś wspaniałego i niezapomnianego.
Cena biletu dla dorosłych 12 CHF, dzieci do lat 16 za darmo, studenci 9 CHF
Maison Cailler
Rue Jules Bellet 7
1636 Broc
Tel. +41 (0) 26 921 59 60
maisoncailler@nestle.com
www.cailler.ch
USA, Nowy Jork - Magnolia Bakery
www.magnoliabakery.com
USA, Nowy Jork – sklep i restauracja Maxa Brennera
Znany z gorącej czekolady serwowanej w specjalnie zaprojektowanych ocieplanych "kubkach do przytulenia" sklep i restauracja Maxa Brennera na Brodway’u oferuje szereg zadziwiających produktów na bazie kakao, w tym czekoladę z martini, wafle, ciasteczka Brownie i czekoladowe fondue. Smaki są niesamowite.
Uwaga: często trzeba długo czekać na stolik.
Max Brenner został założony w 1996 roku w mieście Ra'anana w Izraelu przez Maxa Fichtmana oraz Odeda Brennera. Od imienia pierwszego oraz nazwiska drugiego z założycieli powstała nazwa restauracji. W rzeczywistości nie ma jednego Maxa Brennera, jednak Oded Brenner często jest z nim utożsamiany. Od 2001 roku firma stała się częścią Strauss Group, jednej z największych izraelskich sieci spożywczych.
Maxbrenner.com.au
841 Broadway
New York, NY 10003
b / t 13th St & E Union Sq
Union Square, Greenwich Village
Meksyk, Tabasco - Czekolada Maya
Jest to prawdopodobnie miejsce, które można nazwać kolebką czekolady. Tutaj zaczyna się bowiem jej historia. Samo słowo „czekolada” prawdopodobnie pochodzi od „xocolatl” czyli smaku gorącej czekolady stylu Maya Maya. Tamta czekolada była trochę inna, była to ciecz wykonana z rozgniecionych ziaren kakaowych, papryki, chili i wody. Hiszpańscy konkwistadorzy uwielbiali ten hartowany gorzki napar z cukrem, cynamonem, migdałami i mlekiem.
www.flickr.com
W miejscowości Comalcalco w Tabasco, znajduje się Muzeum Kakao i Hacjenda la Luz.
Muzeum można odwiedzać od 10:00 do 17:00. Hacjenda, to plantacja kakao o powierzchni 50ha położona w centrum miasta. Produkuje jeden z najlepszych gatunków kakao na świecie. Jest tu też fabryka czekolady. Zwiedzanie hacjendy to piesza wycieczka, podczas której można podziwiać piękną florę Meksyku, wizyta w piwnicach, gdzie znajdują się naczynia i narzędzia do pracy, wizyta na plantacji kakao, wizyta w fabryce czekolady i w małym sklepie, gdzie można spróbować różnych czekoladowych napojów i zabrać czekoladę do domu.
Austria, Wiedeń - Sachertorte
Jest takie ciasto czekoladowe pokryte cienką warstwą ciemnej czekolady, z dżemem morelowym, czyli tort Sachera, najsłynniejszy tort na świecie. Nosi on swoją nazwę od 1832 r, kiedy to Franz Sacher stworzył ten cudowny deser by zaimponować księciu Metternichowi, zyskując sławę i fortunę dla siebie. W 1876 roku jego syn Eduard otworzył w centrum Wiednia hotel nazwany jego nazwiskiem. Tort Sachera, to największy wiedeński przysmak. Oryginalny – do kupienia tylko w kawiarni hotelu Sacher.
Jest tak mocno związany z wizerunkiem Austrii, że uginają się pod nim nawet półki sklepów na lotniskach.
www.sacher.com
Włochy, Turyn – Gorąca Czekolada
We włoskiej stolicy czekolady, Turynie, należy napić się Cioccolato caldo. Gdy rozpoczyna się smutna jesień a potem zima, nostalgia powoduje, że stajemy się smutni. Jednym ze sposobów na radzenie sobie z depresyjnym nastrojem jest czekolada. Gorąca czekolada ogrzewa serce i ciało. Jeśli chcecie spróbować najlepsze czekolady we Włoszech, to właśnie znajdziecie ją tutaj, w Turynie.
Kawiarnie warte polecenia: Ghigo Pasticceria, Artisan Guido Gobino, Al Bicerin, Caffe Baratti&Milano.
Czekolada jest gorąca i przyjemnie gorzka, podana z obfitą bitą śmietaną. Warto przyjechać tutaj w lutym, na festiwal czekolady, Cioccola-TO. Jeśli kupicie Choco-pass w biurze turystycznym , to uzyskacie zniżki na słodkie wypieki w całym mieście.
www.sconton.it
Francja, Tain l’Hermitage – Czekolada Valrhona
We Francji, kraju wina, na lewym brzegu Rodanu, możemy odwiedzić dom Valrhona, a raczej centrum kulinarne. Ta słynna czekoladowa firma została założona w 1922 r. Jest to ulubiona marka wielu czołowych światowych szefów kuchni. Nietypowo, czekolada ta jest wykonana wyłącznie z naturalnych tłuszczów masła kakaowego; bez dodatku innego tłuszczu roślinnego. Valrhona to jeden z wiodących producentów gastronomicznej czekolady na świecie. Spółka utrzymuje również École du Grand Chocolat, szkołę dla profesjonalnych kucharzy z naciskiem na dania na bazie czekolady. W 2015 firma Valrhona otworzyła École Valrhona Brooklyn w Nowym Yorku. W sklepie fabrycznym zostaniecie przywitani ciepłą filiżanką Celaya (pitną czekoladą Valrhona), która jest doskonała. Można tu kupić mnóstwo dużo przeróżnej czekolady ale nie tylko, ciekawym nabytkiem może być Recipe Book Valrhona. Wstęp do książki został napisany przez Pierre Herme.
Sklep i Fabryka są otwarte codziennie z wyjątkiem niedziel. Przy okazji pobytu w tej okolicy można zwiedzić średniowieczne miasta Tournon, znajdujące się po drugiej stronie rzeki.
www.chocolatetraiding.com
Hiszpania, Madryt - Czekolada i churros
A w Madrycie mamy bardzo popularne Chocolaterias (znane również jako churrerías). Zazwyczaj pełno tutaj nocnych imprezowiczów. Daniem głównym jest churro, długi wafel smażony w głębokim tłuszczu, bardzo pikantny, spożywany do gorzkiej gorącej czekolady. Możecie wstąpić do popularnej w mieście Chocolateríi San Gines, w śródmieściu na Pasadizo San Ginés, założonej w 1894 r . Jest otwarta przez całą noc. Wnętrze ozdobione jest lustrami i zielonymi panelami z drewna, z zielonymi aksamitnymi fotelami oraz marmurowymi stołami. Gorąca czekolada serwowana jest w stylu hiszpańskim - gęsta, ciemna i mocna - i świeżutkie churros.
wikipedia.com
Wielka Brytania, Londyn - Nemesis, River Cafe
Jedna z najlepszych restauracji w Londynie. Bywały tu sławy, w tym nawet Jamie Oliver. Popisowym daniem tutaj jest deser: Tort czekoladowy Nemesis. Konsystencja tego ciasta jest jedwabista i gładka jakby to był pieczony mus czekoladowy. Niebo w gębie. Ciasto – legenda.
www.thetimes.co.uk
Wielka Brytania, Bournemouth - Chocolate Hotel
Czekoladowy motyw hotelu, ciekawe prawda ? Jest tu czekolada, która w smaku i swojej klasie zaspokoi każdego czekoladoholika. Czekolada – marzenie. Fontanny z czekoladą nawet na korytarzach… Można wziąć pokój i skorzystać z warsztatów czekoladowych w hotelu. Niestety, trochę drogo…
www.hellomagazine.com
Tekst oparty o listę Top 10 National Geografic.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz